Huisvesting


De Huisvesting  van vogels is denk ik wel het mooiste wanneer je ze in een zo groot mogelijke ruimte met een zo'n natuurlijk mogelijk biotoop kan houden. (Burgers Bush idee).
Huisvesting van Caiques kan nogal uit één lopen. Ik heb ze succesvol gezien bij een liefhebber welke ze in, niet al te grote kooien hield en ik heb ze ook gezien in grote volières waar het niet zo goed ging.

Hierbij wil ik niet pleitten voor kleine huisvesting maar ik probeer hier enkel maar aan te geven dat het succesvol zijn met vogels niet alleen van de huisvesting afhangt.
Helaas heeft niet iedereen de beschikking over veel ruimte voor zijn of haar vogels.
Onze ruimte welke we momenteel hebben is ook maar beperkt.
In het verleden hebben we verschillende Volières gehad van open tot dicht. De dichte Volière heeft onze persoonlijke voorkeur omdat hierin niet zo gemakkelijk ongewenste dingen van buitenaf kunnen komen zoals vorst en kou, ziektes door andere vogels verspreid, muizen etc.
Nadeel van een dichte Volière is dat er geen zacht regentje en geen direct zonlicht in kan. Dit is deels op te lossen door het badwater (sproeien vinden de meeste Caiques niet leuk) en UV lampen voor het daglicht effect.

Ren of Kooi?  Onze ervaring hiermee loopt ook nogal uiteen. Het ene koppel doet het beter in een Kooi en het andere weer in een Ren maar over het algemeen voldoen de zogenaamde M3 Kooien prima. Wat je ook gebruikt probeer er wel een Voerplateau in te hebben, want Caiques vinden het niet prettig als je hun territorium (kooi) binnen dringt .