Caiques in de Natuur


PAPEGAAIEN

Caiques - Pionites

Caiques hebben als bijzondere kenmerk hun wat wollige bevedering. Ze hebben een vrij opgerichte houding en een rechthoekige staart. Ze komen in grote aantallen voor in hun natuurlijke leefomgeving, het Amazonegebied. Het zijn vogels die bij de geringste provocatie een dreighouding aannemen en daarbij een gekrijs laten horen. Het zijn zeer speelse en nieuwsgierige vogels waaraan de verzorger veel plezier kan beleven. Soms rollen ze als jonge katten door hun kooi en proberen hun verzorger uit te dagen tot spelen.
Ze hebben naar verhouding korte vleugels en zijn erg handig in klimmen en klauteren.

Zuid -Amerika:       De kleur op de kaart geeft het verspreidingsgebied aan  

onderstaande foto's komen van internet

Herkomst en leefwijze

De zwartkopcaiqueP. m. melanocephala, heeft zijn verspreidingsgebied in het zuidoosten van Colombia, een groot deel van Brazilië, het noordoosten en het zuiden van Venezuela, Guyana en Suriname. De ondersoort P. m. pallida is te vinden in Zuid- Colombia, zuidwaarts tot Noordoost-Peru en Oost- Ecuador. Ze leven tot op hoogten van 1000 m in bosgebieden in het binnenland en langs de kust, maar ook bewonen ze savannen met boombestanden. Buiten de broedtijd leven ze in familieverband of in groepen van 30 of meer exemplaren bij elkaar. Ze houden zich hoofdzakelijk op in de kruinen van hoge bomen waar ze zich tegoed doen aan het beschikbare voedsel. Bij onraad vliegen ze krijsend weg.

 

Herkomst en leefwijze

De witbuikcaique P. l. leucogaster heeft zijn verspreidingsgebied in Noord-Brazilië, ten zuiden van het Amazonegebied in de provincie Pará en in het noordoosten Mato Grosso tot het oostelijk deel van het Amazonegebied. P. l. xanthurus komt voor in Noordwest-Brazilië. Ze leven tot op hoogten van 1000 m in bosgebieden in het binnenland en langs de kust, maar ook bewonen ze savannen met boombestanden. Buiten de broedtijd leven ze in familieverband of in groepen van 30 of meer exemplaren bij elkaar. Ze houden zich hoofdzakelijk op in de kruinen van hoge bomen waar ze zich tegoed doen aan het beschikbare voedsel.

Maak jouw eigen website met JouwWeb