De Geeldij (Pionites l. xanthomeria) ook wel roestkop caique genoemd, is naar mijn mening de rustigste onder de Caiques, ze wennen heel snel aan de verzorger en raken erg met hem/ haar vertrouwd.
Mogelijk is het daarom voor mij de makkelijkste Caique om mee te kweken.

De kleuren cq. Types van de Geeldij kunnen nog al varieren. Mogelijk is dit net als bij andere soorten Caiques afhankelijk van hun leefgebied waar ze voorkomen. Doordat de leefgebieden elkaar overlappen, zijn er mensen van mening dat er kruisingen voorkomen.

We zien Geeldijen die zwart in de kop hebben, rond het oog "niet schoon zijn" (een andere kleur er doorheen) en dan nog een heleboel waar de poten niet vleeskleurig zijn maar vlekkerig of soms zelfs helemaal zwart (ook volwassen vogels). De snavel licht met donkere vlekken en de tenen niet egaal van kleur zijn. Kortom er is nogal verschil te zien.

Persoonlijk vind ik dat een Geeldij een mooie oranje kop moet hebben waarin geen zwart voorkomt. Ook bij nestjonge geen zwart in de kop.

"Geen Zwart in de kop" een kreet die we ook wel eens tegen komen in advertentie's waarin oudere vogels aangeboden worden. Het is dan moeilijk te bepalen of deze vogels dan ook geen zwart in de koppen gehad hebben toen ze jong waren en dit er inmiddels uitgetrokken is. Het beste kunnen we het zien bij jonge vogels, zelfs al in het blok, of ze wel of geen zwart in de kop hebben en dus raszuiver zijn. 

Tevens dienen de poten vleeskleurig te zijn en geen bont te vertonen en de snavel lichtkleurig.
Met de Geeldijen zijn we zover dat dit ideaal beeld bereikt is.

Maak jouw eigen website met JouwWeb